با توجه به اینکه انسان فرآورده های گیاهان دارویی و معطر را دیر باز مورد توجه قرار داده است ولی از حدود نیمه دوم قرن بیستم مسيله افزایش تولید این فرآورده ها در سطح مزارع و باغات شکل علمی به خود گرفته است. حقیقت مطلب این است که متاسفانه با توجه به پتانسیل بالقوه در کشور ایران ابعاد وجود قضیه فرآوری و تولید گیاهان دارویی بدرستی مد نظر بوده است یعنی جایگاه محصولات شیمیایی در فرآیندی که آن را کشاورزی پایدار گویند به درستی ناشناخته مانده است. بعضی از کشور های جهان مانند چین،مجارستان،آلمان،انگلستان و سويیس توانستهاند سطح بالایی از بهرهوری زمین های کشاورزی و در آمد ملی خود را به تولید فرآوری گیاهان دارویی و معطر اختصاص دهند.
برسی امار جهانی در رابطه با گیاهان دارویی افق بسیار روشنی را با توجه به استعداد های بالقوه کشور در این زمینه پیش روی ما قرار میدهد.
با توجه به برسی های بعمل آمده، جایگاه کشور ایران که به اعتقاد گیاه شناسان یکی از بزرگترین گنجینه های گیاهان دارویی و معطر دنیاست کاملا مشخص می گردد. طبق گزارشات بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی در ایران میروید که کشت انها با توجه به الگوی کشت منطقهای برنامه ریزی نمود.
ضرورت و اهمیت دوره
آمار جهانی نشان میدهد که مواد موثره بیش از ۵۰ درصد از داروهای تولید شده طبیعی بوده و عمدتا منشا گیاهی دارد و در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از مردم کشورهای در حال توسعه به داروهای گیاهی وابسته هستند. کشور های تولید کننده مواد دارویی مثل آلمان،انگلستان،سوییسو ژاپن استفاده از گیاهان دارویی را در سطح وسیع در برنامه تولیدی خود قرار دادهاند.
کشور پهناور اسلامی ایران با آب و هوای گوناگون و شرایط اقلیمی مختلف و فلور غنی حدود ۸ هزار گونه گیاهی بدون شک در ردیف اول کشور های تولید کننده گیاهان دارویی و فرآوردههای آن میتواند قرار گیرد.وجود اختلاف درجه حرارت ۵۰ درجه سانتیگراد،وجود اراضی ساحلی،کویری،کوهستانی و برخورداری از حدود ۳۰۰ روز آفتابی و تنوع گونه های زیستی و اختصاص بسیاری از گیاهان دارویی به سرزمین ایران همگی ویژگی های هستند که در مقایسه با سایر تولید کنندگان استعداد بالقوهای را برای تولید انواع گیاهان دارویی در سطح وسیع و گسترده فراهم آورده است.
لذا تربیت نیروی انسانی کاردان جهت استفاده از این پتانسیل بالقوه میتواند بخشی از نیاز را در جهت نیل به اهداف فوق الذکر تامین نماید.
قابلیتها و مهارتهای مشترک فارغالتحصیلان
گزارش نویسی و مستند سازی ارايه گزارش نتایج کار و جریان فعالیتها انجام کار گروهی طبقه بندی و پردازش اطلاعات بهره گیری از رایانه برقراری ارتباط موثر در محیط کار سازماندهی و اداره کردن افراد تحت سرپرستی و اموزش انها خود آموزی و یادگیری مستمر در راستای بالندگی شغلی ایجاد کسب و کارهای کوچک و کار آفرینی رعایت اخلاق حرفهای و تنظیم رفتار سازمانی اجرای الزامات بهداشت، ایمنی و محیط زیست(HSE) تفکر نقادانه و اقضایی خلاقیت و نوآوری
قابلیتها و توانمندیهای حرفهای فارغالتحصیلان
توانایی تولید کننده گیاهان دارویی و معطر توانایی تکثیر گیاهان دارویی و معطر استخراج مواد موثره از گیاهان دارویی و معطر بهره برداری گیاهان دارویی و معطر
مشاغل قابل احراز
تولید کننده گیاهان دارویی و معطر کمک کارشناس تکثیر گیاهان دارویی و معطر تهیه کننده مواد موثره از گیاهان دارویی و معطر
طول و ساختار دوره:
دوره کاردانی حرفهای مبتنی بر نظام واحدی و متشکل از مجموعهای از دروس نظری و مهارتی است و با توجه به مهارتها و قابلیتهای مشترک و حرفهای به 2 بخش(آموزش در مرکز مجری) و (آموزش در محیط کار) تقسیم میشود. مجموع واحدهای هر دوره بین 68 تا 72 واحد و مجموع ساعات آن 1750 تا 2100 ساعت میباشد که در طول حداقل 2 و حداکثر 3 سال قابل اجرا است. این دوره به دو روش نیمسالی و پودمانی اجرا میشود.
1-آموزش در مرکز مجری:
بخش آموزش در مرکز مجری شامل 67 واحد، معادل 1264 ساعت است.
هر واحد نظری معادل 16 ساعت، هر واحد آزمایشگاهی شامل 32 ساعت، هر واحد کارگاهی و پروژه معادل 48 ساعت است. در موارد خاص دروس آزمایشگاهی و کارگاهی یک واحدی را میتوان به ترتیب 48 و 64 ساعت در نظر گرفت.
2- آموزش در محیط کار:
این بخش از آموزش عبارت است از مجموعه فعالیتهایی که دانشجو به منظور تسلط عملی و درک کاربردی از آموختههای خود در آغاز، حین و پایان دوره تحصیلی، در محیط کار واقعی انجام میدهد. این بخش شامل 1 درس کاربینی و 2 درس کارورزی در مجموع به میزان 5 واحد، معادل 512 ساعت است. هر واحد کاربینی معادل 32 ساعت و هر واحد کارورزی معادل 120 ساعت میباشد.
ضوابط و شرایط پذیرش دانشجو
دارا بودن مدرک دیپلم
دارندگان سایر مدارک غیرمرتبط به شرط گذراندن دروس پیش نیاز برابر ضوابط